Friday, December 25, 2009

Stizu praznici,evo nekih kolaca i rolata :)

PIRINČANE LOPTE U PRŽENIM SUSAMOVIM SEMENKAMA

4 šolje kuvanog mrkog pirinča
2 umeboši šljive prepolovljene
1-2 prženih susamovih semenki

Oblikovati loptice od pirinča, u sredinu ugurati umeboši šljivu i uvaljati loptice u pržen susam.
Dobićete 4 loptice, staviti na plitak tanjir. :)

SLANI ROLAT

TESTO:
3 jaja
malo soli
4 kasicice brasna
prasak za pecivo
kiselo vrhnje ili cvrst jogurt
3 kasicice ajvara ili spanaca
ZA PUNJENJE:
sir (kackavalj)
sunka
po zelji :masline,prepeceni susam,sampinjoni...

Ulupati jaja,dodati malo soli(pola kasicice),prasak za pecivo,vrhnje-jogurt, brasno i ajvar ili spanac.Peci na papiru u tepsiji.Peceni rolat ostaviti da se hladi u vlaznu krpu.Kolicina nadeva po zelji :) kada se ohladi premazati sa pavlakom,po zelji malo prepecenog susama. I to je to :)


SLATKI ROLAT SA NES KAFOM I COKOLADOM

TESTO:
4 jaja
4 kasice secera
150 g orana mada jos bolje badema (krupno seckanih)
3 kasike brasna
kesica praska za pecivo

NAMAZ:
150 g slatke pavlake
30 g maslaca
150 g cokolade
kasicica nes kafe

KREM:
3 jaja
80 g secera
kasicica neskafe
100 g cokolade
150 g maslaca
40 g margarina

-namaz:Zagrevajte pavlaku zajedno sa maslacem i nes kafom do tacke vrenja,pa je dodajte cokoladi i mesajte dok se dobije fina jednolicna smesa.
-Za testo belanca umutiti sa secerom,pa dodati jedno po jedno
zumance.Sjediniti i polagano kasikom umesajte brasno,orahe i pecivo.Peci u hartijom oblozenom kalupuna 180C 20-25min.Ispeceno testo odmah umotati u vlaznu krpu i zarolati,pa ostaviti ga da se ohladi.
-Za kremu umutite jaja sa secerom,dodajte nes kafu pa na pari skuvajte krem.Dodajte mu cokoladu i ostavite da se ohladi.Na kraju sjedinite ga sa umucenim maslacem i margarinom.
-Testo namazite najpre namazom,pa kremom i savijte.
po zelji,dodati malo slaga odozgore :)


KUGLICE OD KESTENA

1 kg skuvanog,ociscenog kestenja
13 dag maslaca (sobna temperatura)
15 dag secera u prahu
28 dag cokolade u prahu
10 dag iseckanih oraha (ili badema)
2 kasicice ruma
cokoladne mrvice (bolje da sami sitno izrendate) :)

Dobro na pari izmešajte maslac,šecer i čokoladu da se sve istopi.Promešajte protisnute kestene i rum.Kada se smesa ohladi dodajte naseckane orahe.Vlažnim dlanovima oblikujte kuglice ,uvaljajte u čokoladne mrvice i složite na tanjir.
Neka se preko noći stvrdne u hladnjaku.

****Prijatno i javite kako je ispalo!****

Wednesday, December 23, 2009

Zanimljiv link,medicinska objasnjenja i slike o celijakiji

http://towncenterwellness.com/resources-products/gluten-free/what-is-gluten-sensitivityintoleranceceliac-disease/

krekeri , keks

300g - brašna
1 kašičica soli
100ml - mleka
1 jaje
Na vrh kašičice sode bikarbone
Zamesiti testo i seći na kocke Odozgo izbosti viljuškom Peći na 100 stepeni 5 – 10 min.
keks:
250g - brašna
125g - maslaca
100g - šećera
Jedna vanila
3 jaja
1 prašak za pecivo
125ml - mleka
Sve ovo zamesiti i iseći na kocke. Peći na 200 stepeni 15 min.

Sunday, December 20, 2009

C proizvodi bez glutena!

Proizvod kod kojih je ispitan sadržaj glutena Sadržaj glutena Komentar
Panna Cotta <20 ppm ODGOVARA
Tiramisu <20 ppm ODGOVARA
Cheese Cake <10 ppm ODGOVARA
Šećer u prahu <20 ppm ODGOVARA
"Cipiripi" krem <20 ppm ODGOVARA
"Cipiripi" tabla <20 ppm ODGOVARA
"Cipiripi" napitak <20 ppm ODGOVARA
Puding vanilin <20 ppm ODGOVARA
Puding čokolada <20 ppm ODGOVARA
Puding malina <20 ppm ODGOVARA
Puding jagoda <10 ppm ODGOVARA
Puding karamel <10 ppm ODGOVARA
Puding šumsko voće <10 ppm ODGOVARA
Puding slatka pavlaka <10 ppm ODGOVARA
Šlag topping <20 ppm ODGOVARA
Šlag sa vodom <20 ppm ODGOVARA
Prašak za penasti šlag <20 ppm ODGOVARA
"C" Posni šlag <20 ppm ODGOVARA
"C" Šlag krem čokolada <20 ppm ODGOVARA
"C" Šlag krem vanilin <20 ppm ODGOVARA
"C" Šlag krem jagoda <10 ppm ODGOVARA
"C" Šlag krem slatka pavlaka <10 ppm ODGOVARA
"C" Šlag plus <10 ppm ODGOVARA
Eskimko višnja jogurt <20 ppm ODGOVARA
Eskimko čokolada <20 ppm ODGOVARA
Eskimko vanilin <20 ppm ODGOVARA
Eskimko jagoda <10 ppm ODGOVARA
Eskimko šumsko voće <10 ppm ODGOVARA
Eskimko stracciatella <10 ppm ODGOVARA
"C" Kokos brašno <10 ppm ODGOVARA
"C" Kakao prah <10 ppm ODGOVARA
Vanilin šećer <20 ppm ODGOVARA
Prašak za pecivo <20 ppm ODGOVARA
Čvrstin <20 ppm ODGOVARA
Džemko ekstra <20 ppm ODGOVARA
"C" Želatin providni <10 ppm ODGOVARA
"C" Suvi kvasac <10 ppm ODGOVARA
"C" Kamilica čaj <20 ppm ODGOVARA
Začin "C" <20 ppm ODGOVARA
"C" Biovegetal <10 ppm ODGOVARA
Goveđa supa u kocki <20 ppm ODGOVARA
Kokošja supa u kocki <20 ppm ODGOVARA
Povrtna supa u kocki <20 ppm ODGOVARA
Dodatak jelima - ribja čorba <20 ppm ODGOVARA
"C" Začin C Max za grill 12 ppm ODGOVARA
"C" Začin C Max za pileće pečenje <10 ppm ODGOVARA
"C" Začin C Max za pečenu ribu <10 ppm ODGOVARA
"C" Začin C Max za pečeni krompir <10 ppm ODGOVARA
"C" Musaka <10 ppm ODGOVARA
Sos 4 sira <20 ppm ODGOVARA
Peršun list <20 ppm ODGOVARA
Crni biber mleveni <20 ppm ODGOVARA
"C" Rižoto sa paradajzom <10 ppm ODGOVARA
"C" Rižoto sa spanaćem <10 ppm ODGOVARA
"C" Rižoto sa povrćem <10 ppm ODGOVARA
"C" Ketchup blagi <20 ppm ODGOVARA
"C" Ketchup pizza <20 ppm ODGOVARA
"C" Ketchup ljuti <20 ppm ODGOVARA
"C" Kukuruzni griz krupni <10 ppm ODGOVARA
"C" Kukuruz kokičar <20 ppm ODGOVARA
"C" Pirinač dugog zrna Tajland <20 ppm ODGOVARA
"C" Pirinač okruglog zrna Egipat <10 ppm ODGOVARA
"C" Pasulj tip tetovac <10 ppm ODGOVARA
"C" Pasulj tip trešnjevac <10 ppm ODGOVARA
"C" Integralni pirinač <10 ppm ODGOVARA
"C" Basmati pirinač <10 ppm ODGOVARA
"C" Parboiled pirinač <10 ppm ODGOVARA
Senf sa renom <20 ppm ODGOVARA
Senf "delikates" <20 ppm ODGOVARA
Senf "pikant" <10 ppm ODGOVARA
Ribani marinirani ren sa sirćetom <20 ppm ODGOVARA

Sunday, December 6, 2009

Spisak Podravkinih proizvoda bez glutena

Datum zadnje izmjene - 25. rujan 2009.
Grupa proizvoda Naziv proizvoda
Dječja hrana

Rižolino
Kukuruz
Riža kukuruz
Riža s pet vrsta voća
Riža s bananom i jabukom
Krem proizvodi

Lino lada
Lino lada milk
Čokolino lješnjak krem-proizvod
Proizvodi od povrća

Proizvodi od rajčice:
Koncentrat rajčice
Sok od rajčica
Pasirana rajčica
Sjeckana rajčica
Sjeckana rajčica s bosiljkom i origanom
Sjeckana rajčica s maslinama
Sjeckana rajčica s maslinovim uljem i češnjakom
Pelat rajčica
Sterilizirano povrće:
Grašak
Mahune
Mrkva kockice
Kukuruz šećerac
Đuveč
Pasterizirano povrće:
Krastavci
Paprika
Paprika filet
Paprika rezana
Feferoni (blagi, ljuti i blago-ljuti)
Cikla
Miješana salata
Masline zelene
Masline punjene pastom od paprike
Gotovi prilozi i umaci:
Senf (estragon, švicarski i mađarski)
Relish
Pinđur
Umak od rajčice sa šampinjonima
Umak od rajčice s maslinama
Salsa
Salsa ljuta
Umak za pizzu
Kineski umak
Hren
Ajvar (blagi i ljuti)
Ketchup (blagi i ljuti)
Proizvodi od voća

Pekmez od šljiva
Marmelade:
Miješana, Marelica, Šipak, Višnja, Šljiva, Brusnica
Niskokalorični džemovi:
Jagoda, Breskva, Borovnica, Džem extra brusnica, Džem extra šumsko voće, Džem extra višnja
Niskokalorične marmelade (20 g):
Malina, Kupina, Jagoda, Borovnica
Termostabilni proizvodi:
Nadjev od višanja
Kompoti:
Breskva u slatkom sirupu, Breskva light, Marelica light, Voćni koktel light, Ananas light, Višnja bez koštica light
Dodaci jelima

Vegeta
Vegeta mediteran
Vegeta pikant
Prilog jelima Pire krumpir
Slastice Gussnel - kukuruzni škrob
Zamrznuto povrće

Pommes frites
Mahune žute
Grašak
Grašak mrkva
Miješano povrće za juhu (Minestrone)
Miješano povrće za francusku salatu
Kraljevski mix
Špinat
Brokula
Mahune zelene
Ljetni mix
Raskošni mix
Talijanski mix
Proljetni mix
Zamrznuta jela Ribarski rižoto
Crni rižoto od sipa
Sladoled

Obiteljski sladoled:
Vanilija sa sirupom karamela
Jogurt sa sirupom višnje
Limun sa sirupom limuna
Čokolada s lješnjacima
Stracciatella
Malaga
Jagoda s preljevom jagode
Vanilija-čokolada
Vanilija-jagoda
Banana-lješnjak
Ricotta-šumsko voće
Sladoled u čašici:
Vanilija-čokolada
Vanilija
Jagoda
Šlag
Banana-čokolada
Sladoled na štapiću:
Limač jagoda
Limač vanilija
Rolly čokolada
Rolly vanilija
Hippy višnja
Hippy limun
Hippy cola
Desert pansion vanilija-čokolada
Sladoled za ugostiteljstvo (dostupan u rashladnim uređajima Podravke odnosno Podravkinih kupaca):
Čokolada
Vanilija
Ledena kava
Ananas
Malaga
Borovnica
Panna cotta
Naranča panettone
Vanilija gold
Napolitanka s lješnjakom
Stracciatella
Vanilija sa sirupom od karamela
Lješnjak
Jagoda
Pistacija
Višnja
Jogurt-višnja
Limun
Banana
Tiramisu
Šumsko voće
Punch
Pansion čokolada
Pansion vanilija
Pansion stracciatella
Pansion jagoda
Pansion banana
Pansion pistacija
Čaj Kamilica, Šipak, Hibiskus, Lipa, Metvica,
Indijski, Zeleni, Bijeli čaj, Ciciban, Rooibos,
Voćni s okusom šumskog voća, Voćni s okusom višnje, Voćni jagoda s vanilijom, Voćni s okusom brusnice, Voćni s okusom borovnice
Kamilica-rinfuza, Crni čaj-rinfuza, Šipak-rinfuza, Voćni čaj-rinfuza, Brusnica-rinfuza
Pića

Mineralna voda:
Studenac
Izvorska voda:
Studena
Studena s okusom limuna
Studena s okusom zelene jabuke
Studena s okusom šumske jagode
Studena s okusom brusnice i açaia
Studena s okusom kruške i jabuke sport
Funkcionalne vode:
Studena GO!
Studena Defense
Studena Shine
Bezalkoholna pića:
Ledeni čaj limun
Ledeni čaj breskva
Ledeni čaj brusnica
Ledeni čaj - zeleni čaj
Ledeni čaj crvena naranča
Ledeni čaj nar - divlja trešnja
Ostalo

Med cvjetni, vrcani
Šećer u vrećici
Smeđi šećer u vrećici

Spisak Podravkinih proizvoda bez glutena

Datum zadnje izmjene - 25. rujan 2009.
Grupa proizvoda Naziv proizvoda
Dječja hrana

Rižolino
Kukuruz
Riža kukuruz
Riža s pet vrsta voća
Riža s bananom i jabukom
Krem proizvodi

Lino lada
Lino lada milk
Čokolino lješnjak krem-proizvod
Proizvodi od povrća

Proizvodi od rajčice:
Koncentrat rajčice
Sok od rajčica
Pasirana rajčica
Sjeckana rajčica
Sjeckana rajčica s bosiljkom i origanom
Sjeckana rajčica s maslinama
Sjeckana rajčica s maslinovim uljem i češnjakom
Pelat rajčica
Sterilizirano povrće:
Grašak
Mahune
Mrkva kockice
Kukuruz šećerac
Đuveč
Pasterizirano povrće:
Krastavci
Paprika
Paprika filet
Paprika rezana
Feferoni (blagi, ljuti i blago-ljuti)
Cikla
Miješana salata
Masline zelene
Masline punjene pastom od paprike
Gotovi prilozi i umaci:
Senf (estragon, švicarski i mađarski)
Relish
Pinđur
Umak od rajčice sa šampinjonima
Umak od rajčice s maslinama
Salsa
Salsa ljuta
Umak za pizzu
Kineski umak
Hren
Ajvar (blagi i ljuti)
Ketchup (blagi i ljuti)
Proizvodi od voća

Pekmez od šljiva
Marmelade:
Miješana, Marelica, Šipak, Višnja, Šljiva, Brusnica
Niskokalorični džemovi:
Jagoda, Breskva, Borovnica, Džem extra brusnica, Džem extra šumsko voće, Džem extra višnja
Niskokalorične marmelade (20 g):
Malina, Kupina, Jagoda, Borovnica
Termostabilni proizvodi:
Nadjev od višanja
Kompoti:
Breskva u slatkom sirupu, Breskva light, Marelica light, Voćni koktel light, Ananas light, Višnja bez koštica light
Dodaci jelima

Vegeta
Vegeta mediteran
Vegeta pikant
Prilog jelima Pire krumpir
Slastice Gussnel - kukuruzni škrob
Zamrznuto povrće

Pommes frites
Mahune žute
Grašak
Grašak mrkva
Miješano povrće za juhu (Minestrone)
Miješano povrće za francusku salatu
Kraljevski mix
Špinat
Brokula
Mahune zelene
Ljetni mix
Raskošni mix
Talijanski mix
Proljetni mix
Zamrznuta jela Ribarski rižoto
Crni rižoto od sipa
Sladoled

Obiteljski sladoled:
Vanilija sa sirupom karamela
Jogurt sa sirupom višnje
Limun sa sirupom limuna
Čokolada s lješnjacima
Stracciatella
Malaga
Jagoda s preljevom jagode
Vanilija-čokolada
Vanilija-jagoda
Banana-lješnjak
Ricotta-šumsko voće
Sladoled u čašici:
Vanilija-čokolada
Vanilija
Jagoda
Šlag
Banana-čokolada
Sladoled na štapiću:
Limač jagoda
Limač vanilija
Rolly čokolada
Rolly vanilija
Hippy višnja
Hippy limun
Hippy cola
Desert pansion vanilija-čokolada
Sladoled za ugostiteljstvo (dostupan u rashladnim uređajima Podravke odnosno Podravkinih kupaca):
Čokolada
Vanilija
Ledena kava
Ananas
Malaga
Borovnica
Panna cotta
Naranča panettone
Vanilija gold
Napolitanka s lješnjakom
Stracciatella
Vanilija sa sirupom od karamela
Lješnjak
Jagoda
Pistacija
Višnja
Jogurt-višnja
Limun
Banana
Tiramisu
Šumsko voće
Punch
Pansion čokolada
Pansion vanilija
Pansion stracciatella
Pansion jagoda
Pansion banana
Pansion pistacija
Čaj Kamilica, Šipak, Hibiskus, Lipa, Metvica,
Indijski, Zeleni, Bijeli čaj, Ciciban, Rooibos,
Voćni s okusom šumskog voća, Voćni s okusom višnje, Voćni jagoda s vanilijom, Voćni s okusom brusnice, Voćni s okusom borovnice
Kamilica-rinfuza, Crni čaj-rinfuza, Šipak-rinfuza, Voćni čaj-rinfuza, Brusnica-rinfuza
Pića

Mineralna voda:
Studenac
Izvorska voda:
Studena
Studena s okusom limuna
Studena s okusom zelene jabuke
Studena s okusom šumske jagode
Studena s okusom brusnice i açaia
Studena s okusom kruške i jabuke sport
Funkcionalne vode:
Studena GO!
Studena Defense
Studena Shine
Bezalkoholna pića:
Ledeni čaj limun
Ledeni čaj breskva
Ledeni čaj brusnica
Ledeni čaj - zeleni čaj
Ledeni čaj crvena naranča
Ledeni čaj nar - divlja trešnja
Ostalo

Med cvjetni, vrcani
Šećer u vrećici
Smeđi šećer u vrećici

Kifliceee :)

Potrebno:
250 g maslaca (mora biti maslac, ne margarin) ili masti

1 jaje sve dobro umutiti, narendati limunove kore. 1 dcl mlijeka razmutiti sa 1 kašičicom šećera i 1 kesicom kvasca. Dodati u brašno kojeg ide po potrebi oko 700 g bezglutenskog brašna. Sve dobro zamijesiti. Tijesto se podijeli na 8 jednakih dijelova.

Na svaki deo staviti pekmeza i urolati. Pečene i vrele uvaljati u štaub sa 1 kesicom vanilinog šećera.

Lisnato testo

300 g pirinčanog brašna
200 g krompirovog brašna
1 kašika šećera
malo soli
malo ulja
vode po potrebi
da se zamijesi tijesto koje možemo valjati oklagijom. Valjamo listove, stavljamo u vrelu vodu da prokuha i stavljamo u tepsiju u kojoj ćemo redati lazanje i ostalu smjesu.

Priprema: Ispeći piletinu dok ne bude smeđe boje sa obje strane i kuhana u sredini. Piletinu pokriti i pustiti da odstoji 5 minuta, zatim je isjeći na kriške 1 cm debljine. Crveni i bijeli luk izdinstati zajedno sa šampinjonima. Blitvu ili spanać prokuhati i staviti da se ocijedi. Otopiti maslac, dodati kukuruzno brašno i kuhati miješajući dok se smjesa ne zgusne. Postepeno dodavati mlijeko i vino, miješajući dok se smjesa ne zgusne. Maknuti sa vatre. U smjesu umutiti i pola sira. Pleh nauljiti i staviti 3 lista tjestenine i zaliti sa pola preliva (vino,mlijeko, puter, kukuruzno brašno). Ponoviti to sa preostalim sastojcima i na zadnja 3 lista izliti preliv i posuti ga preostalim sirom. Peći oko 45 min. na 190º C.

Uštipci

2 jajeta, 100 g bezglutenskog brašna, 100 g kukuruznog brašna, 1 prašak za pecivo, tople vode po potrebi, tijesto mora biti malo gušće nego za palačinke, malo soli. Dobro izmutimo i kašikom stavljamo na vrelo ulje.

Kolacici sa cokoladom

Sastojci:
300 g šećera,300 g oljuštenog badema, 4 bjelanca, 50 g margarina, malo bezglutenskog brašna, 350 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Popariti bademe, oljuštiti ih i na kratko ispeći u rerni na nižoj temperaturi. Izgnječiti ih u avanu, dodati ih bjelancima i šećeru, rukama umjesiti tijesto i ostaviti da se odmori. Podmazati pleh masnoćom i posuti brašnom. Kašikom vaditi po malo mase, ređati u pleh, peći u rerni na 180°C i paziti da kolačići previše ne potamne. Pustiti da se ohlade pa ih onda izvaditi. Istopiti čokoladu na pari. Umočiti svaki kolačić u toplu čokoladu i ohladiti.

Nestle spisak njihovih proizvoda bez glutena

Mozete preuzeti na sledecoj adresi http://www.nestle.co.uk/NR/rdonlyres/CDAC60AC-5502-4FA8-AE87-B50F2192A5EC/0/Glutenfreefromlist.pdf

Grisineeeee :)

350 GR- BEZGLUTENSKOG BRAŠNA,
150 GR- MARGARINA,
KAŠIČICA SOLI,
13 KAŠIKA SLATKOG MLEKA,
POLA PRAŠKA ZA PECIVO.
TESTO DOBRO IZRADITI,RAZVUĆI NA POLA SANTIMETARA DEBLJINE I SEĆI ŠTANGLICE OD PO 1 SANTIMETAR. REDJATI U MARGARINOM PODMAZAN PLEH, NAMAZATI ŽUMANCETOM I POSUTI SUSAMOM ILI KIMOM. PEĆI NA 220 STEPENI DOK NE PORUMENI.

Recept za keksice

400 g bezglutenskog brasna
125 g margarina
80 g secera
malo mlevenih oraha
2 cijela jaja
prasak za pecivo
malo ruma

izraditi glatko testo. Izvaljati i izrezivati oblike.Peci na 150 stupnjeva.

Recept za keksice

400 g bezglutenskog brasna
125 g margarina
80 g secera
malo mlevenih oraha
2 cijela jaja
prasak za pecivo
malo ruma

izraditi glatko testo. Izvaljati i izrezivati oblike.Peci na 150 stupnjeva.

Recept za kornete :)

5,6 dl vode
- otopiti šećer u vodi
180 g šećera

1 mala kasicica sode bikarbone - umešati
dodavati brašno - 350 g
na kraju 4 dcl ulja ili biljne masti ( rastopljene sa lecitinom)
peći na 200 C , 70 sekundi.
Prijatno :)


widgeo.net

Friday, December 4, 2009









Custom Search