Sunday, December 26, 2010

Novogodisnji kolacici,ukrasi za jelku itd.

Slatki ukrasi
Sastojci za 35 kom:
Mešeno testo:
250 g mekog brašna
1 kašičica Dr. Oetker Original Backin prašak za pecivo
1 jaje
1 žumance
75 g mekog maslaca
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
100 g šećera
50 g rendane čokolade za kuvanje
2 kašike ruma
malo začina za medenjake

Galzura:
150 g čokolade za kuvanje
30 g maslaca
Priprema: Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prosejte u činiju. Redom dodajte preostale sastojke i mikserom (nastavci za mešenje) umesite glatko testo. Ostavite da odstoji u frižideru oko 30 min.
Od testa oblikujte valjak debljine oko 3 cm i isecite ga na komade širine oko 2 cm. Od dobijenih komada oblikujte štanglice dužine oko 13 cm i od njih formirajte perece.
Perece položite na papirom za pečenje obloženu tepsiju i pecite na sredini prethodno zagrejane rerne.

Temperatura pečenja:
Gornji i donji grejači: oko 170º C (prethodno zagrejati rernu)
Topao vazduh: oko 150º C (prethodno zagrejati rernu)
Gas: stepen 2-3 (prethodno zagrejati rernu)
Vreme pečenja: oko 10 min.

Ohlađene perece umočite obostrano u otopljenu čokoladu sa maslacem. Na još vlažnu glazuru sipajte mrvice od rendane cokolade, borovnica itd.
Kada se glazura stegne, provucite ukrasne trake kroz perece i ukrasite jelku ili kuću ovim slatkim, jestivim ukrasima!

Kolačići s jabukama:
150 g brašna
3 ravne kašičice Dr. Oetker Original B praška za pecivo
1 kesica Dr. Oetker Original pudinga sa ukusom vanile
1 kašika šećera
1 kesica Dr. Oetker vanilin šećera
1 jaje
150 ml mleka
2 jabuke

Sos:
150 ml kisele pavlake
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
1 kašika likera od jaja (ili 1 kašika mleka)

Osim toga:
3 kašike jestivog ulja ili 30 g maslaca
malo cimeta i šećera u prahu

Priprema: Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i praškom za puding u činiji za mućenje. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaje i mleko i sve dobro sjedinite metlicom za mućenje.
Jabuke operite, izvadite kućicu sa košticama i isecite jabuke na prstenove debljine ½ cm.
Za sos pomešajte pavlaku sa vanilin šećerom i likerom (ili mlekom).
U tiganju zagrejte ulje ili maslac na srednjoj temperaturi, poslažite nekoliko kriški jabuka, i na svaku nanesite 1 kašiku testa, razmažite preko jabuka. Ispecite kolačiće s obe strane, tako da dobiju zlatno-žutu boju.
Poslužite ih dok su tople uz sos. Po želji ih pospite šećerom u prahu i cimetom.

SAVET: Sos možete da pripremite i od ½ kesice Dr. Oetker pudinga sa ukusom vanile prema uputstvu sa kesica, ali sa 2 kašike šećera i 400 ml mleka.


San od kikirikija i kajsija
Sastojci:
oko 100 g neljuštenog, neslanog kikirikija (65 g oljuštenog)
1 velika konzerva polutki kajsija (oceđena masa 480 g)
1 kesica Dr. Oetker pudinga sa ukusom vanile
400 ml hladnog mleka

Priprema:
Oljuštite kikiriki, sameljite ga i malo popržite u teflonskom tiganju. Ostavite da se ohladi. Ocedite kajsije. Prema uputstvu sa ambalaže umutite puding, ali sa u receptu navedenom količinom mleka.
Umešajte 2/3 prženog kikirikija. Naizmenično u čaše stavljajte sloj Galetta pudinga sa kajsijama i ostatkom kikirikija. Držite na hladnom do služenja.

Savet više:
Dezert možete pripremiti i sa svežim kajsijama, koje ćete blanširati. Operite 500 g kajsija, ocedite, kratko ih uronite u kipuću vodu, pa prelijte hladnom. Oljuštite ih, prepolovite i izvadite im koštice.

Žele dezert od voćnog čaja
Sastojci:
6 lista Dr. Oetker želatina
(ili 1 kesica Dr. Oetker crvenog mlevenog želatina)
500 ml (1/2 l) vode
2 kesice crvenog voćnog čaja
80 g šećera
1 kesica Dr. Oetker vanilin šećera
150 g smrznutih ribizli (ili mešanog bobičastog voća)


Priprema: Želatin potopite prema uputstvu sa ambalaže. Stavite vodu da prokuva. Dodajte voćni čaj i ostavite da odstoji oko 10 minuta, potom izvadite kesice čaja. Želatin istisnite i rastvorite u vrućem čaju. Pomešajte šećer i Burbon vanilin šećer sa čajem. 2/3 tečnosti sipajte u visoke dezertne čaše i ostavite da odstoje u frižideru najmanje 1 sat, da se tečnost stegne.
Smrznute ribizle (ili mešano voće) rasporedite preko žele smese, prelijte preostalom tečnošću i vratite u frižider da odstoji još najmanje 2 sata.
Dezert ukrasite po želji.

Kišni dan" puding
Puding:
1 kesica Dr. Oetker Original pudinga sa ukusom vanile
1 kašika šećera
400 ml mleka
100 ml soka od kajsija (iz konzerve)

Osim toga:
1 konzerva polutki kajsija (neto 240 g)
borovnice
crvene ribizle, ili sl.

Puding: Pomešajte prašak za puding sa šećerom i razmutite ga u oko 6 kašika mleka. Preostalo mleko stavite da se kuva. Kada provri, sklonite sa šporeta, umešajte razmućeni puding i vratite da se kuva oko 1 minut, pritom neprestano mešajte. Skinite sa vatre i dobro umešajte sok od kajsije. Sipajte puding u staklenu plitku činiju ispranu hladnom vodom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 4 sata.

Puding istresite na tacnu. Polutke kajsija isecite na kriške, poslažite ih u krug oko pudinga, kao „sunčeve zrake“. oblikujte usta, ribizlama oči ili ukrasite po Vašoj želji.

Jagoda - fondan
Sastojci:
1 kesica Dr. Oetker Original pudinga sa ukusom vanile
1/2 l mleka
40 g šećera
10-15 kom. krupnih jagoda
4 kašike kokosovog brašna
ili 4 kašike mlevenog Schaer keksa

Osim toga:
drveni štapići (kao za ražnjiće)

Priprema: Kokosovo brašno propržite u teflonskom tiganju bez dodavanja masnoće, tako da dobije zlatno-žutu boju. Prespite na tanjir i ostavite da se ohladi.

Praškove za puding pripremite sa mlekom i šećerom prema uputstvu sa ambalaže.

Jagode nabodite na štapiće, umačite u pudinge i potom u kokos ili keks.

Savet više: U zavisnosti od sezone, na štapiće možete da nabodete i druge vrste voća.

Hleb sa maslinama

Kvasno testo:
30 g zelenih maslina
1 jabuka
350 g brašna
1 kesica Dr. Oetker Suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 ½ kašičica soli
125 g krem sira sa začinskim biljem
125 ml (1/8 l) toplog mleka
2 kašike maslinovog ulja

Pripremite: Isecite masline na sitne listiće. Jabuku oljuštite, očistite i grubo narendajte.

Kvasno testo: Prosejte brašno u činiju i dobro ga pomešajte sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke i rendanu jabuku i sve umutite mikserom (nastavci za mešenje) prvo kratko najmanjom, a potom 5 minuta najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Na kraju dodajte seckane masline. Ostavite testo da odstoji pokriveno na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća.
U međuvremenu podmažite kalup i zagrejte rernu.
Testo pospite brašnom, izvadite iz činije i na pobrašnjenoj radnoj površini još jednom promesite ručno, pa stavite u kalup. Ostavite još jednom da odstoji dok se vidno ne uveća. Testo dijagonalno zasecite oštrim nožem oko 1 cm duboko, ne pritiskajte testo. Stavite kalup na rešetku u donjem delu rerne i pecite.
Temperatura pečenja:
Gornji i donji grejači: oko 200º C (prethodno zagrejati rernu)
Topao vazduh: oko 180º C (prethodno zagrejati rernu)
Gas: stepen 3-4 (prethodno zagrejati rernu)
Vreme pečenja: oko 40 min.


Izvadite hleb iz kalupa i stavite na rešetku da se ohladi.

SAVET: Hleb je odličan kao prilog uz roštilj.

Grisini
Za tepsiju:
papir za pečenje

Kvasno testo:
500 g g brašna
1 kesica Dr. Oetker Suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
5 kašika maslinovog ulja
125 ml (1/8 l) mlakog mleka
175 ml tople vode

Osim toga:
½ kašičice usitnjenog bosiljka
½ kašičica usitnjenog origana
malo grube morske soli
malo susama
malo maka

Kvasno testo: Prosejte brašno u činiju i pažljivo sjedinite sa kvascem. Dodajte preostale sastojke i sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom 5 minuta najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Pokrijte ga i ostavite da odstoji na toplom mestu dok se vidno ne uveća.
U međuvremenu obložite tepsiju papirom za pečenje. Zagrejte rernu.
¼ testa zamesite sa bosiljkom i origanom, oblikujte valjak i podelite na 7 jednakih delova. Preostalo testo podelite na oko 20 jednakih delova. Svaki deo testa oblikujte u 30 cm dugacke grisine, stavite na tepsiju i ostavite jos 20 minuta da nadođu.
Premažite sve grisine vodom, a one bez začinskog bilja pospite grubom solju, susamom i makom. Stavite da se peku.
Temperatura pečenja:
Gornji i donji grejači: oko 200º C (prethodno zagrejati rernu)
Topao vazduh: oko 180º C (prethodno zagrejati rernu)
Gas: stepen 3-4 (prethodno zagrejati rernu)
Vreme pečenja: oko 20 min.
N

Grisine ne treba da budu mekane, već suve i hrskave.
Prevucite ih sa papirom za pečenje na rešetku da se hlade.

SAVET:
- Možete da ih napravite 10 dana ranije. Ohlađeno pecivo čuvajte u kutiji sa poklopcem.
- Obmotajte ih tankim šnitama šunke i servirajte kao predjelo.


Paradajz-mocarela mafini
Za tepsiju za 12 mafina:
malo masnoće

Sastojci:
125 g mocarela sira
150 g koktel paradajza
250 g brašna
3 ravne kašičice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
1 kašičica soli
sveže mleveni beli biber
2 jaja
190 g krem sira sa začinima
2 kašike fino seckanog bosiljka

Pripremite: Zagrejte rernu. Podmažite tepsiju za mafine.

Priprema: Mocarelu dobro ocedite i iseckajte na sitne kockice. Paradajz operite, ocedite, isecite na četvrtke i očistite po potrebi. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prosejte u činiju. Dodajte so, biber, jaja i sir sa začinima i sve dobro sjedinite mikserom (nastavci za mešenje), muteći kratko najmanjom, potom najvećom brzinom dok ne dobijete glatko testo.
Kratko muteći dodajte mocarelu i seckani bosiljak, na kraju pažljivo dodajte četvrtke koktel paradajza. Testo ravnomerno rasporedite u tepsiji za mafine. Pecite na srednjoj visini rerne.
Temperatura pečenja:
Gornji i donji grejači: oko 200º C (prethodno zagrejati rernu)
Topao vazduh: oko 180º C (prethodno zagrejati rernu)
Gas: stepen 3-4 (prethodno zagrejati rernu)
Vreme pečenja: oko 35 min.
Napomena: Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.

Mafine ostavite posle pečenja da odstoje 10 minuta u tepsiji, tek i potom izvadite i stavite na rešetku da se hlade ili servirajte dok su topli.

Kroasani
Za tepsiju:
papir za pečenje

Kvasno lisnato testo:
500 g brašna
1 kesica Dr. Oetker Suvog kvasca
40 g šećera
2 ravne kašičice soli
40 g maslaca ili margarina
250 ml (1/4 l) mleka
1 jaje
1 belance
250 g hladnog maslaca

Osim toga:
1 žumance
1 kašika kondenzovanog mleka ili slatke pavlake

Kvasno testo: Pažljivo sjedinite brašno sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke, osim hladnog maslaca, i sve kratko mutite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom brzinom, a potom oko 5 minuta najvećom brzinom, tako da dobijete ujednačeno testo. Testo na radnoj površini još jednom kratko promesite. Razvijte u pravougaonik (40 x 25 cm). Isecite hladni maslac na listiće i time obložite ½ ploče od testa, pritom ostavite sa svih strana slobodan rub od oko ½ cm. Preklopite drugom polovinom testa i pritisnite po rubovima. Ploču ponovo razvijte u pravougaonik (40 x 25 cm). Sa kraće strane tako preklopite ka sredini, da kada preklopite testo i sa druge kraće strane, ivice se sudaraju na sredini, potom preklopite jednu polovinu preko druge, tako da sada imate 4 sloja testa. Pokrijte testo i ostavite ga da odstoji u frižideru 15 minuta.
Razvijte testo ponovo u pravougaonik i ponovo ga preklopite kao što je prethodno opisano, pa ga još jednom ostavite da odstoji pokriveno 15 minuta u frižideru.
U međuvremenu obložite tepsiju papirom za pečenje i zagrejte rernu.
Testo razvijte u pravougaonik (50 x 32 cm) i tako prepolovite, da dobijete dve trake od 50 x 16 cm.
Svaku traku pomoću lenjira i noža isecite na 8 trouglova (ca. 16 x 12 cm). Namotajte trouglove sa šire strane i savijte ih u „kiflice“. Poređajte kroasane u razmacima na tepsiju i ostavite ih još jednom da nadođi pokriveni na toplom mestu, sve dok se vidno ne uvećaju. Pomešajte žumance sa kondenzovanim mlekom, premažite kroasane i ispecite.

Temperatura pečenja:
Gornji i donji grejači: oko 200º C (prethodno zagrejati rernu)
Topao vazduh: oko 180º C (prethodno zagrejati rernu)
Gas: stepen 3-4 (prethodno zagrejati rernu)
Vreme pečenja: oko 20 min.
Napomena: Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.
Prevucite kroasane sa sve papirom za pečenje na rešetku i ostavite da se ohlade.

SAVET:
- Gotove kroasane po želji prelijte otopljenom cokoladom bez glutena
- Za kroasane sa džemom na svaki trougao stavite 1 kašičicu džema, a premazane kroasane pre pečenja pospite seckanim bademom.

Voćni mafini
Sastojci za 2 tepsije za mafine (24 komada):
24 papirne korpice

Mućeno testo:
300 g mekog brašna
1 kesica Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
300 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
3 jaja
300 ml kefira

Za nadev:
250 g malina

Za ukrašavanje:

2 kašike vode

Pripremite: Stavite 12 korpica u otvore kalupa za 12 mafina.

Priprema: Redom sipajte sve sastojke u činiju za mućenje, pa mutite mikserom (nastavci za mućenje) ili metlicom za šne dok ne dobijete glatko testo.

Rasporedite polovinu testa na korpic pomoću kašike, pazite da korpice napunite samo do pola. Rasporedite višnje po korpicama i pecite na donjoj visini rerne.

Gornji i donji grejači: oko 180º C (prethodno zagrejati rernu)
Topao vazduh: oko 160º C (prethodno zagrejati rernu)
Gas: stepen 3 (prethodno zagrejati rernu)
Vreme pečenja: oko 18 min.
Napomena: Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.

Nakon pečenja izvadite korpice iz kalupa i stavite ih na rešetku da se hlade. Ponovite postupak sa preostalim korpicama i testom.

Ukrasite mafine po želji-bademi,borvnice,rendana cokolada.

SAVET: Umesto malina možete da koristite i višnje, kupine, ribizle ili borovnice.


Puslice sa kremom od pomorandže
Testo:
250 ml (1/4 l) vode
50 g margarina
180 g brašna
4 - 5 jaja
½ kašičice Dr. Oetker praška za pecivo
1 kašičica cimeta

Krem:
1 kesica Dr. Oetker Original puding sa ukusom vanile
60 g šećera
250 ml (1/4 l) soka od narandže (bolje sveže ceđeni nego kupovni)
100 ml mleka

Za ukrašavanje:
po želji cokolada

Testo:
Prokuvajte vodu s margarinom, skinite sa šporeta pa odjednom sipajte prosejano brašno.
Mešajte da dobijete glatko testo u obliku kugle, mešajući zagrevajte oko jedan minut, pa prebacite u posudu za mešenje kolača. Mikserom (metlice) umutite jedno po jedno jaje. Prašak za pecivo zajedno s cimetom umešajte u hladno testo. Uz pomoć dve kašiičice oblikujte na podmazanoj tepsiji, obloženoj masnim papirom, hrpice veličine oraha.

Električna rerna: oko 200 °C (prethodno zagrejana)
Rerna na topao vazduh: oko 180°C (prethodno zagrejana)
Rerna na plin: stepen 4 (prethodno zagrejana)
Vreme pečenja: oko 25 minuta

Pečene kolače odmah skinite s masnog papira, ostavite da se ohlade na rešetki za kolače.

Krem:
Pomešajte u šerpi prašak za puding sa šećerom, dodajte sok od narandže, dobro promešajte i, neprestano mešajući, kratko prokuvajte. Umutite čvrsto šlag penu s mlekom pa dobro izmešajte sa puding kremom od narandže. Dobijenom smesom napunite špric za ukrašavanje sa rupičastim otvorom (ø 5 mm), pa krem ušpricajte u „puslice“. Po želji ukrasite glazurom.