1 kasika kakaa
oko 450 gr brasna
100 gr secera
1/2 kasikice soli
1 kasikica praska za pecivo
na vrh noza sode bikarbone
na vrh noza cimeta
220 gr margarina
3 jaja
Priprema:
Sipati na vagu kakao, pa dodati toliko brasna da ukupna tezina bude 450 gr.
Dodati redom sve sastojke i isjeckan margarin na listice.
Gnjeciti prstima, dok se margarin ne poveze sa brasnom i ostalim sastojcima.
Dodati jaja, pa zamijesiti tijesto i staviti u najlon kesu.
Tijesto ostaviti u frizider oko 2 h.
Tijesto razviti oklagijom, sto tanje, jer ce keksici prilikom pecenja porasti.
Isjeci malom okruglom modlom i slagati keksice u pleh oblozen papirom za pecenje.
Peci na 190°C oko 15 minuta.
Pjena:
120 ml vode
4 kasike meda
320 gr secera
2 kasike zelatina
4 kasike hladne vode
4 bjelanca
1/2 kasikice ekstrakta od vanilije
Pomijesati vodu, secer i med pa staviti da prokuha.
U medjuvremenu natopiti zelatin u hladnoj vodi.
Kad prokuha, skinuti sa vatre i dodati zelatin, promijesati da se istopi.
Umutiti cvrstu pjenu od bjelanaca, pa uz neprestano mijesanje dodavati sirup.
Na kraju dodati ekstrakt od vanilije i mutiti dok smjesa ne dobije gustinu slaga.
Pjenu stavljati na keksice i ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 2h.
Preliti cokoladnom glazurom.
Cokoladna glazura:
300 gr cokolade za kuhanje
8 kasika ulja
Na laganoj temperaturi istopiti cokoladu i ulje pa preliti munchmallow.
Prijatno!
*sa tortekolaci.com
No comments:
Post a Comment