Sunday, January 24, 2010

Recepti BEZ brasna :)

Bombone sa bademima i smokvama
-1/2 kg badem
-1 kom limun
-malo voda
-secer
-1/2 kg secer
-1 kg smokva
Priprema:
Smokve očistimo od peteljki i sameljemo na stroju za meso. Masu stavimo na dasku i načinimo od nje 2 jednake ploče duguljastog oblika.
Dasku za testo pospemo kristal šećerom i ploče razvaljamo u debljini tupe strane noža.Zatim 1/2 kg šećera prelijemo sa malo vode i skuvamo sirup kao za slatko. Dodamo sok od 1 limuna, mlevene bademe i koricu limuna.
Ovim nadevom namažemo jednu ploču od smokava a drugom poklopimo. Lagano pritisnemo da ploča bude ravna i prelijemo prelivom od šećera u koji smo umešali nekoliko kapi alkermusa da dobije lepu ružičastu boju.Kada se preliv stisne narežemo male kocke koje stavimo u papirnate košarice i služimo.


Kuglice od pomorandzi


-1 pomorandza
-1 šolja orasi
-1 šolja secer
-500 g smokva
Priprema:
Ociscene smokve samleti na masini za meso.
U tu smesu dodati solju secera,solju mlevenih oraha i sok od jedne iscedjene pomorandze.
Dobro umesiti smesu,oblikovati kuglice,valjati ih u krupan kristal secer ili mlevene orahe i redjati na tacnu ili papirne sesirice.









Jedan od omiljenih recepata,hranljiv i ukusan :)
za 4 osobe potrebno:
-250 g pirinca
-50 g kackavalja (gaude npr.)
-50 g prsute ili sunke ( poli npr.)
-50 g sampinjona(najbolje iz tegle)
- malo ulja
-pola glavica crnog luka
-pavlaka

PRIPREMA:
Stavite 250 g pirinca da se kuva i dok cekate iseckajte sampinjone,malo kackavalja,sunku i luk na sitne komadice.Kada skuvate pirinac,procedite,i stavite tiganj s malo ulja da se zagreje.Kada se zagreje stavite iseckani luk i kada pocne da cvrci,dodajte sunku,mal kackavalja i sampinjone.Konstantno mesati oko 5 min.
*Servirati uz narendani kackavalj preko i kuglu pavlake.Po zelji dodati malo origana,bosiljka a mozete i seckane masline.Prijatno!
*********************Podsecam Vas da potpisete nasu online peticiju na linku: http://www.petitionspot.com/petitions/celijakija/ ***************************

No comments:

Post a Comment