Friday, June 4, 2010

Najbolji recepti za domaci sladoled

Ljiljana Lazarević, vlasnica poslastičarnice „Gala carstvo“, pokazaće vam kako da sami napravite sladoled . Vama prepušta maštu i kreativnost. Za pripremu sladoleda koji vam predlažemo trebaće vam malo više vremena, ali trud će se sigurno isplatiti.

POTREBNO JE
-1 l mleka,
-8 jaja,
-500 g šećera,
-100 g čokolade,
- 100 g mlevenog keksa,
-100 g višanja ili nekog drugog voća,
-3 kašike gustina,
- 100 g maslaca,
- vanilin šećer
PRIPREMA
1. U posudu sipajte gustin i žumanca. Ulupajte žicom, pa dolijte decilitar mleka. Umutite, dodajte šećer, pa opet mutite.
2. Skuvajte preostalo mleko, umešajte umućenu masu od žumanaca i kuvajte. Kada se smesa ukuva, umešajte maslac dok je još vruće.
3. Ostavite fil da se potpuno ohladi, a za to vreme umutite sneg od belanaca.
4. U umućena belanca ručno umešajte ohlađenu masu od žumanaca.
5. Ovako dobijen krem podelite u tri manje posude na jednake delove.
6. U prvi deo krema umešajte rastopljenu čokoladu.
7. Drugi deo krema pomešajte s mlevenim keksom.
8. U preostali krem dodajte iseckane višnje ili voće po želji.
9. U pripremljene modle, plastične ili metalne čaše sipajte prvo krem sa čokoladom.
10. Preko čokolade sipajte krem s keksom.
11. Na kraju prelijte kremom od višanja ili voća po izboru i sve stavite u zamrzivač preko noći.

KARAMEL

Prvi korak u pripremi karamela je da šećer s malo vode (da bude samo vlažan) stavite na najnižu temperaturu. Neprestano mešajte, postepeno pojačavajući vatru. Kad šećer poprimi zlatnosmeđu boju, sklonite ga s ringle i u njega postepeno umešajte mleko ili vodu. Potom opet vratite na ringlu i kuvajte oko 10 minuta, dok ne dobijete glatku smesu.
KARAMEL SIRUP
Zahteva spretnost i pažljivost tokom pripreme jer, ako je prekuvan, neprovidan je i tvrd. Prava mera je kilogram šećera i tri decilitra vode. Karamel sirup kuvajte na srednjoj temperaturi, mešajući dok ne provri. Potom smanjite temperaturu i kuvajte dok ne poprimi boju ćilibara. Njime možete da prelivate kolače.
GRILIJAŠ

Grilijaš je mleveni karamel sa orasima, lešnicima ili bademima. Napravićete ga tako što ćete 150 grama šećera pržiti na umerenoj vatri dok se ne rastopi. Tada dodajte oko 200–250 grama celih ili seckanih oraha, badema ili lešnika i sve brzo izmešajte. Masu prebacite na vlažnu dasku za sečenje ili nauljen pleh da se stegne. Nakon toga grilijaš sameljite u mašinici za orahe ili ga izlomite na komade, u zavisnosti od toga za šta vam je potreban.

No comments:

Post a Comment