Sunday, November 28, 2010

Kolacici :)))) Svi na jednom mestu :)

GRILIJAŠ KAJSIJE
POTREBNO JE
500 g suvih kajsija, 500 g šećera
PRIPREMA
Sameljite suve kajsije na mašinici za meso i od njih pravite kuglice. U šerpicu sipajte šećer, stavite na vatru i mešajte dok se ne karamelizuje. Svaku kuglicu uvaljajte u karamel i ostavite da se ohladi. Kad se karamel ohladi i stegne, poređajte ih u papirnate korpice.

Torta bez brasna

Sastojci
Za biskvit:
8 jaja 200 g šećera 200 g mlevenih lesnika
Za nadevanje torte:
1 vrećica Šlag kreme čokolada 125 ml mleka 3 kasike Pekmeza od šljiva
Za čokoladnu glazuru:
200 g čokolade za kuvanje 40 g maslaca
Za ukrašavanje:
1 vrećicaŠlag pene 100 ml vode sveže voće po želji
Priprema
Vreme pripreme:60 min
Težina:Srednje zahtevno
1.
Žumance i šećer penasto izmešajte, dodajte mlevene lešnjake i čvrsto tučeni sneg od belanaca.
2.
Smesu promešajte i izlijte u kalup za torte (ø 26 cm) koji ste obložili papirom za pečenje (ili namazali maslacem posipanim hlebnim mrvicama) te stavite u pećnicu koju ste prethodno zagrejali na 200 °C. Odmah smanjite temperaturu na 160 °C. Biskvit pecite oko 40 minuta.
3.
Šlag kremu pripremite tako da u ohlađeno mleko dodate sadržaj vrećice, sve promešate i nastavite mešati električnom mešalicom dok ne dobijete kremu.
4.
Ohlađeni biskvit prerežite. Prvi deo premažite pekmezom, a zatim preko pekmeza nanesite pripremljenu šlag kremu. Prekrijte drugim delom biskvita.
5.
Za glazuru zagrte maslac i odmaknite s vatre, dodajte čokoladu natrganu na kockice i sve skupa mešajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi.
6.
Čokoladnu glazuru prelijte preko torte i ostavite da se ohladi.
7.
Šlag penu pripremite tako da u hladnu vodu usipate sadržaj vrećice, sve promešate i mešate električnom mešalicom dok ne dobijete čvrsti šlag.
Posluživanje
Ohlađenu tortu ukrasite pripremljenom šlag penom i svežim voćem, pa poslužite.
Savet
Ako ne volite voće u kolačima, tortu ukrasite grubo naseckanim lešnjacima i čokoladnim , okus lešnjaka još će više doći do izražaja.
U original idu orasi.
E sad, pitate se kad je sigurno biskvit pečen? Uzmite iglu za pletenje ili suhi nož i kada ih zabodete i izvadite, a oni ostanu suhi, to je to – gotovo, vadite van na hlađenje.

TOBLERONE(bez brasna)
POTREBNO JE
200 g posne čokolade za kuvanje, 200 g posnog keksa, 100 g proprženih lešnika, 2 kašike meda, 1 dl „koka-kole“, 200 g šećera, 150 g margarina
ZA GLAZURU 200 g posne čokolade, 4 kašike ulja
PRIPREMA
Trouglasti kalup za kolače obložite aluminijumskom folijom. Otopite čokoladu sa uljem na pari, pa je četkicom nanesite preko folije. Kada se čokolada malo stegne, nanesite drugi sloj i ponavljajte postupak dok ne potrošite otopljenu čokoladu. U šerpici zagrevajte margarin, čokoladu, med, šećer i „koka-kolu“, neprestano mešajte da se sve otopi i sklonite s vatre. Keks i lešnike krupno sameljite ili iseckajte, dodajte u otopljenu masu, izmešajte i ohladite. Stavite u kalup obložen čokoladom, pokrijte krajevima folije i dobro ohladite. Pre sečenja prevrnite na dasku i pažljivo sklonite foliju.

SUSAM TAJNA (bez brasna)
POTREBNO JE
200 g susama, 2 kašike ulja, 180 g šećera, 65 ml vode, sok od pola limuna,
malo ekstrakta vanile
ZA GLAZURU 150 g posne čokolade, malo narendane kore pomorandže, polovine oraha
PRIPREMA
Susam stavite u teflonski tiganj i na umerenoj vatri pecite stalno mešajući dok ne dobije lepu svetlobraon boju. Prohlađen susam sameljite da postane kao pasta. Dodajte ulje i dobro sjedinite. U šerpicu sipajte šećer, vodu i limunov sok, te, kad provri, kuvajte još osam minuta na umerenoj vatri. Kada se kapljica sirupa sipa u ledenu vodu, ne treba da se rastopi već da se od nje može formirati kuglica. Sklonite sirup s vatre i dodajte ekstrakt vanile i pastu od susama. Dobro sve promešajte, a onda izlijte u podmazanu posudu. Ostavite preko noći u frižideru da se dobro ohladi.
Secite kocke i umačite svaku u rastopljenu čokoladu kojoj ste dodali malo rendane kore pomorandže. Ukrasite polovinama oraha.

ORANŽ POLJUPCI
POTREBNO JE
100 g mlevenih badema, 100 g šećera u prahu, 100 g fino iseckane ušećerene kore od pomorandže, 70 g margarina, kašika brašna, kašika sojinog mleka, džem od pomorandže
PRIPREMA
Margarin penasto umutite, dodajte šećer i mutite još nekoliko minuta. U masu umešajte badem, iseckanu koru pomorandže, brašno i mleko. Od te mase oblikujte puslice, tj. pogačice veličine oraha i ređajte ih u podmazan pleh. Na svaki kolač stavite malo džema od pomorandže i spljoštite ovlaženom viljuškom. Pecite u vrućoj rerni 5–6 minuta. Puslice pažljivo vadite iz pleha kad se potpuno ohlade jer su vrlo osetljive.

EUGENIJE(bez brasna)
POTREBNO JE
100 g pečenog mlevenog lešnika, 100 g šećera u prahu, malo ruma, malo gotovog belog fondana, mrvice posne čokolade
PRIPREMA
Mlevene lešnike prelijte s toliko ruma da dobijenu masu možete da oblikujete u kuglice. Kuglice prelijte razređenim i zagrejanim fondanom i odmah uvaljajte u mrvice čokolade.


POLUMESECI SA LIKEROM OD POMORANDŽE

Sastojci za testo:
-250 g mekog maslaca
-180 g šećera u prahu
rendana kora jedne pomorandže
-2 jaja
-170 g brašna
-1 kašičica Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
-200 g mlevenih koštunjičavih plodova po želji (oraha, badema, lešnika...)

Za glazuru:
-6 kašika likera od pomorandže
malo šećera u prahu

Za ukrašavanje:
malo otopljene čokolade
nekoliko kapi likera od pomorandže
malo Dr. Oetker dekor kakao ili šarenih mrvica


POLUMESECI SA LIKEROM OD POMORANDŽE

Sastojci za testo:
250 g mekog maslaca
180 g šećera u prahu
rendana kora jedne pomorandže
2 jaja
170 g glatkog brašna
1 kašičica Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
200 g mlevenih koštunjičavih plodova po želji (oraha, badema, lešnika...)

Za glazuru:
6 kašika likera od pomorandže
malo šećera u prahu

Za ukrašavanje:
malo otopljene čokolade
nekoliko kapi likera od pomorandže
malo Dr. Oetker dekor kakao ili šarenih mrvica


Priprema:

Pomešajte maslac sa šećerom u prahu, korom pomorandže i jajima i penasto
umutite. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, prosejte preko umućene
smese i dodajte orahe (bademe, lešnike...).
Sipajte testo ravnomerno u podmazanu, pobrašnjenu tepsiju (30 x 35 cm) i
poravnajte. Stavite da se peče na sredini prethodno zagrejane rerne.

Temperatura pečenja:
Gornji i donji grejači: oko 180º C (prethodno zagrejati rernu)
Topao vazduh: oko 160º C (prethodno zagrejati rernu)
Gas: stepen 3 (prethodno zagrejati rernu)
Vreme pečenja: oko 25 min.

Za glazuru pomešajte liker sa onoliko šećera u prahu koliko je neophodno da

dobijete gustu smesu, koja može da se razmazuje. Premažite još topao kolač
glazurom i ostavite da se ohladi.

Pomoću okrugle modlice (prečnika 7 cm) isecite polumesece. Otopite čokoladu

na pari i pomešajte sa likerom. Ukrasite polumesece po želji glazurom i
mrvicama.



Kiflice od badema

130 g brasna
100 g butera
40 g secera
1 zumance
50 g mlevenih badema
2 kesice vanilin secera
Priprema:
Sastojke za testo brzo izraditi, formirati loptu, pokriti alu folijom i staviti u frizider, da se ohladi, oko sat vremena. Potom izvaditi, od testa odkidati manje komade, formirati kiflice, pa ih uvaljati u mlevene bademe. Pleh premazati uljem, poredjati kiflice i peci na 175 srepeni, oko 15 minuta. Dok su jos vruce, posuti ih vanilin secerom.

Kuglice od mente

2-3 kasike likera od mentola
150 g secera u prahu
250 g cokolade u prahu
200 g mlevenih badema
Priprema:
Pomesajte badem sa 50 g secera u prahu, 150 g cokolade u prahu i likerom, pa pomesajte dok se masa ne izjednaci. Ako je previse tvrdo, dodajte jos likera i napravite kuglice.
Cokoladu sa jos malo mleka otopite na blagoj vatri pa u to spustite kuglice. Kad se prosuse uvaljajte ih u prah secer.




Biskvit

-8jaja
-8 vel. kasika secera
-3 vel.kasike prezli
-20 dkg oraha
malo ruma
-Zaljev
-50 dkg secera
-50 dcl vode
-1 vanilin-secer
Gore
-1 slag pjena (ili slatka pavlaka)


KOLAC OD SIRA BEZ BRASNA

-15dkg mljevenih badema
-5-7dkg smeđeg secera
-2 jaja
malo mlijeka ili soka narance
od bjelanjaka napravis sneg, od zumanjaka i ostalog smjesu pa sve skupa
poslije lagano izmjesas-stavis u tepsiju pa peces 15-20min, na 200°C

Kremu napravis od:
posnog sira
ight namaza(velika dukatela)
5dkg smeđeg secera
i voca po odabiru i sezoni
meni je najbolje s narancom (malo soka i malo korice)
izmiksas sve sastojke pa kremu premazes preko ohladjenog biskvita


ZA 4 OSOBE:
-40 g instant kukuruznog brasna
-1,5 dl vode
-80g maslaca
-100g cokolade za kuvanje
-10g skrobnog brasna
-50g secera
-4 jaja
-30g secera u prahu
-malo soli

Kukuruzno brasno kuvati 10 min u slanoj vodi,dodati maslac i struganu cokoladu i mesato do sjedinjenja.
Umutiti zumanca,dodati secer i skrobno brasno i pomesati sa masom od kukuruznog i cokoladom.
Mesati do sjedinjenja,dodati cvrst sneg od belanaca i secera u prahu.Takvu smesu sipati u podmazani pleh,peci 15min na 160 c i 15 min na 180 c.Kada se ohladi,pospite secerom u prahu i posluziti.Prijatno!

******Jos jednom Vas podsecam da podrzite nasu peticiju na adresi http://www.petitionspot.com/petitions/celijakija/ ***********************



Kolacici sa cokoladom


potrebno:
-2 solje brasna
-sode za kuvanje
-polovina butera
-malo soli
-6 velikih kasika smedjeg secera
-isto toliko i beo secer
-stapic vanile-ili extrakt
-jaje
-komadici bezglutenske cokolade
po zelji, malo sitno naseckanih oraha ili badema.
Promesati brasno,sodu i so.Promesati a u drugu ciniju razbiti jaje i dodati kasicicu ekstakta vanile ili istucene,u trecu ciniju dodati neslan buter,sa sone temperature i malo vanilinog,a zatim i po 6 kasika obe vrste secera. Onda sve to lepo izmesati pa dodati jaje a nakon toga i brasno.Kada sve to lepo umutite mikserom,dodajte komadice cokolade i po zelji,saku dve mlevenih oraha ili badema. Nakon toga umotati u foliju-kesu i staviti u frizider 50 minuta.Kada izvadite iseckajte ne komadice 3x3 cm i napravite lopticu.Pecite na 325 c na srednjoj oko 18 minuta.Obratiete paznju na razmak prilikom pecenja jer ce splasnuti i postati pljosnati.Prijatno!



Recept za muffin-e :)




potrebno:
-2 case scharovog mix brasna za kolace
-casa secera
-kasicica praska za pecivo
-pola kasicice soli
-jaje
-solja mleka
-2 case borovnica
sve to dobro promesati.Dodati jednu kafenu soljicu istopljenog butera,a zatim dodati narendanu koru limuna,pomorandze ili zajedno (2 komada).Kada sve promesate dodajte borovnice(nikako zaledjene!).Zatim pazljivo staviti kasikom u pripremljene korpice (velike) pazeci da nema supjlina i slicno.Popuniti malo ispod ivica jer ce se testo podignuti taman iznad.Peci na 400 c 18 minut.Prijatno!


Vocni kolac BEZ brasna


potrebno:
-3 kisele pavlake
-150g secera u prahu
-400g praha za slag
-4dl vode
-pakovanje bezglutenskog keksa,piskota ili cajnih kolutica
-vocni sok i voce po zelji
Priprema:
varjacom promesati 3 kisele pavlake sa 6 kasika secera.Posebno umutite 400g slaga sa 4dl vode.Sve lagano promesajte.Poredjajte kolace ili piskote kratko namocene u vocni sok,prelijte filom,pospite vocem (najbolje borovnice,jagode,maline i ostalo sitnije voce)i postupak ponovite sve dok ne potrosite materijal.Na vrhu neka obavezno bude fil (moza i puding).Prijatno!

KOLAC SA VOCEM
POTREBNO:
1zumance
2 dl mleka
2 kasike secera
2 dl brasna
ulje za przenje ili kokosov maslac
PRIPREMA:
Umuti sve sastojke tako da bude glatko testo bez grudvica, malo je gusce nego za palacinke.
U jednoj manjoj zdelici ugriTI ulje/maslo
Neka bude vruce 180 `C ili probaj komadicem kruha – ako je przeno u nekoliko sekundi dobra je toplota.
Stavi kalupe u ulje neka su vruci.
Zatim ih lagano umoci u testo, pazi da ih ne prekrije testo – dakle samo donji deo kalupa, ne do vrha!
Przi u vrucem ulju oko 1 minut dok dobiju lepu zutu boju
Odvoji ih pazljivo viljuskom na tanjir oblozen papirom da upije suvisnu masnocu
Opet zagrej kalupe i nastavi sve dok ima testa
Malo ohladjene kolacice uvaljaj u krupni secer i posluzi :)


Kolac od kukuruznog brasna

ZA 4 OSOBE:
-40 g instant kukuruznog brasna
-1,5 dl vode
-80g maslaca
-100g cokolade za kuvanje
-10g skrobnog brasna
-50g secera
-4 jaja
-30g secera u prahu
-malo soli

Kukuruzno brasno kuvati 10 min u slanoj vodi,dodati maslac i struganu cokoladu i mesato do sjedinjenja.
Umutiti zumanca,dodati secer i skrobno brasno i pomesati sa masom od kukuruznog i cokoladom.
Mesati do sjedinjenja,dodati cvrst sneg od belanaca i secera u prahu.Takvu smesu sipati u podmazani pleh,peci 15min na 160 c i 15 min na 180 c.Kada se ohladi,pospite secerom u prahu i posluziti.Prijatno!

******Jos jednom Vas podsecam da podrzite nasu peticiju na adresi http://www.petitionspot.com/petitions/celijakija/ ***********************


MUNCHMALLOW

-6 jaja
-6 kasika secera
-6 kasika brasna za kolace
-3 kasike kakaa
-prasak za pecivo
-100 g secera
-1 dl vode

krem:
-5 dl mleka
-5 kasika griza
-puding od vanile
-100 g secera
-150 g margarina

PRIPREMA TESTA:
Umutiti zumanac sa secerom i naizmenicno doodavati pomesano brasno ,kakao i prasak za pecivo sa snegom od belanca.Peceni biskvit preliti prokuvanom vodom i secerom dok je vruc.

PRIPREMA KREMA :
U mleko ubaciti griz , secer i puding.Krem ohladiti cestim meanjem da se ne bi stvorile gromuljice.Kada se ohladi dodati penasto umucen margarin.

Dalje,peceni i natopljen biskvit ohladiti i premazati sa kremom i po zelji preliti cokoladnom glazurom.
NAPOMENE:umesto griza moze se koristiti rizolino bez glutena :)

MEDENJACI

-400g brasna za kolace
-150 g maslaca
-kasika sode bikarbone
-200 g secera
-2 jaja
-4 kasike meda
-100g mlevenih oraha (badema,ljustenog kikirikija,bilo sta a verovatno moze i sve zajedno :)))
-kasicica cimeta
-malo narendanog muskatnog orascica ili klincica
-malo ruma (a moze i sljivovica :)

-izmrviti maslac sa brasnom,dodati sodu,secera,jaja,med,cimet,malo ruma,orahe ili sta ste vec odabrali i malo muskatnog.Sve dobro izmesati i testo neka stoji 1 h a onda oblikujte kuglice i stavite u namascen pleh,ne bas gusto.U sredinu kuglice mozete staviti pola oraha,badem itd.Peci 15 min na 200c.
*************po zelji mozete dodato kokosovo brasno***********


COKOLADNI KOLACI

za testo:
-300 g brasna
-kasicica praska za pecivo
-100g maslaca
-100g cokolade za kuvanje
-200g secera
-2jaja
-2 vanilina secera
-100g mlevenih oraha,badema,lesnika,kokosa-po izboru
za ukras :
-100g lesnika
Priprema:
Brasno promeasti sa praskom za pecivo i malo soli.Cokoladu i margarin otopimo na niskoj temperaturi,kada se malo prohladi dodati vanilkin,secer i jaja.Zatim to promešamo te dodamo brasno i mlevene lesnike ili orahe.
Izradimo testo te ga stavimo mirovati sat-dva ili još bolje kroz noć.
Pravimo kuglice veličine oraha te ih valjamo u kristal šećeru,redjamo u protvan s većim razmacima i na kraju u sredinu utisnemo lesnike.
Pecemo 15-ak minuta na temp od 170°-180°C.


****Ove kolačiće sam često pravila tako da mogu reći da su presuvi (meni osobno) sa lesnicima u testu,s orasima su mi najbolji u testu, a ova kombinacija isto prolazi sa bademima i kokosom. Stvar licnog ukusa a vi sami odaberite Vašu omiljenu kombinaciju.
S praškom ne preterujte jer onda jakoooo ispucaju nakon pečenja osim ako radite duplo pa za toliko povećate količinu pzp-a.Prijatno!

KOLACI SA CIMETOM

za 6 osoba,ako znate ,pretvorite ove mere u grame :)

2 dkg cimeta
25 žlica brašna
12 žlica ulja
15 žlica šećera
3 jaja
3 žlice pekmeza od šljiva
1 prašak za pecivo
malo mleka

-izraditi jaja sa šećerom, dodati brašno s praškom za pecivo i cimetom, ulje, pekmez i mleka koliko je potrebno da smesa bude dovoljno meka da se može izliti u lim.
-Lim premazati margarinom i posuti brašnom. Izliti smesu.
Peći dok se ne počne odvajati od stenki lima.
Prohlađeno rezati na kocke.


JEDNOSTAVNI KOLAC SA POMORANDZOM

170 g brasne (schaer za kolace)
polovina praska za pecivo
125 g butera
kasika narednane pomorandzine kore
125 g secera u prahu (najbolje bi bilo da secer izmrvite sto vise mozete)
3 jaja
2 kasike mleka

-Izmutiti buter sa secerom pa dodati narandzinu koricu i brasno sa praskom za pecivo.
Dodati jaja,mleko i mutiti dok ne dobijete glatko testo.
-Testo staviti u podmascen kalup promera oko 20 cm. i poravnati ga.
Kolac peci u zagreanoj peci 25 min. na 180 stepeni

***kao ukras,narendajte malo narandzine kore,dodajte sitno seckane bademe :) ***

KUGLICE OD KESTENA

1 kg skuvanog,ociscenog kestenja
13 dag maslaca (sobna temperatura)
15 dag secera u prahu
28 dag cokolade u prahu
10 dag iseckanih oraha (ili badema)
2 kasicice ruma
cokoladne mrvice (bolje da sami sitno izrendate) :)

Dobro na pari izmešajte maslac,šecer i čokoladu da se sve istopi.Promešajte protisnute kestene i rum.Kada se smesa ohladi dodajte naseckane orahe.Vlažnim dlanovima oblikujte kuglice ,uvaljajte u čokoladne mrvice i složite na tanjir.
Neka se preko noći stvrdne u hladnjaku.

****Prijatno i javite kako je ispalo!****
Slatko pecivo sa grozdjem

Sastojci
250 g bezglutenskog namenskog brašna za kruh i pecivo
1 Prašak za pecivo Dolcela
250 g svežeg nemasnog sira
1 jaje
2 žlice šećera
1 žličica naribane limunove korice
60 g usitnjenih grožđica
Za premazivanje:
1 jaje
2 žlice ulja


1. Brašnu dodajte prašak za pecivo, sir, jaje, šećer, limunovu koricu, grožđice i električnom miješalicom (spiralni nastavci) izradite tijesto.
2. Mokrim rukama oblikujte peciva različitih oblika (štangice, kruščići…) te ih stavite na pleh obložen pek papirom.
3. Pripremljena peciva premažite smjesom razmućenog jajeta i ulja te ih pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.

Posluživanje

Pečena peciva prekrijte vlažnom krpom i poslužite topla.
Savjet

Peciva su najukusnija topla, a čuvajte ih obvezno u hermetički zatvorenoj posudi.
Kolacici sa cokoladom

Sastojci:
300 g šećera,300 g oljuštenog badema, 4 bjelanca, 50 g margarina, malo bezglutenskog brašna, 350 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Popariti bademe, oljuštiti ih i na kratko ispeći u rerni na nižoj temperaturi. Izgnječiti ih u avanu, dodati ih bjelancima i šećeru, rukama umjesiti tijesto i ostaviti da se odmori. Podmazati pleh masnoćom i posuti brašnom. Kašikom vaditi po malo mase, ređati u pleh, peći u rerni na 180°C i paziti da kolačići previše ne potamne. Pustiti da se ohlade pa ih onda izvaditi. Istopiti čokoladu na pari. Umočiti svaki kolačić u toplu čokoladu i ohladiti!

Recept za keksice

400 g bezglutenskog brasna
125 g margarina
80 g secera
malo mlevenih oraha
2 cijela jaja
prasak za pecivo
malo ruma

izraditi glatko testo. Izvaljati i izrezivati oblike.Peci na 150 stupnjeva.

No comments:

Post a Comment