Thursday, November 17, 2011

Sitni, brzi kolaci bez brasna

Idu slave i praznici pa evo malo jednostavnijih kolaca sa ili bez keksa.

Najbrza vocna tortica

Potrebno:
-2 kisele pavlake
-100g secera u prahu
-300 g praha za slag
-3dl vode
-3 pakovanje bilo koje vrste keksa
-vocni sok i voce po zelji

Priprema
Varjacom promesajte pavlake sa 4 kasike secera, posebno umutite slag sa vodom. Onda sve lagano pomesajte, poredjajte keks kratko namocene u sok, prelijte filom, pospite vocem i postupak ponavljajte sve dok imate materijala.
**** na vrhu treba biti fil, dodajte ukrase po zelji

Cokoladni mafini bez brasna

-225 g tamne čokolade (s visokim procentom kakaa)
-85g maslaca
-6 jaja
-110 g šećera
-1 kasicica arome vanilije

Pećnicu zagrejati na 140c.U kalup za mufine staviti košarice.
Odvojiti zumance i belance.Čokoladu i maslac otopiti na pari i malo prohladiti. Dodati im žumance i izmiksati pa dodati i vaniliju.
Belance umiksovati u sneg pa kad zasjaje dodati šećer. Nemojte ih pretući.
Pomalo dodavati sneg smesi od čokolade i kutlačom mešati.
Puniti 3/4 košarica i peći mufffine 25 minuta.
Izvaditi ih na rešetku da se ohlade.
******Recept je iz knjige Cupcakes od M. Stewart.
Muffini će izaći malo napuhani iz pećnice, ali nakon par minuta "puknu" i napravi se "udubina".
Poslužiti uz kuglu sladoleda


Kolacici sa cokoladom

Sastojci:
300 g šećera,300 g oljuštenog badema, 4 bjelanca, 50 g margarina, malo bezglutenskog brašna, 350 g čokolade za kuvanje

Priprema:
Popariti bademe, oljuštiti ih i na kratko ispeći u rerni na nižoj temperaturi. Izgnječiti ih u avanu, dodati ih bjelancima i šećeru, rukama umjesiti tijesto i ostaviti da se odmori. Podmazati pleh masnoćom i posuti brašnom. Kašikom vaditi po malo mase, ređati u pleh, peći u rerni na 180°C i paziti da kolačići previše ne potamne. Pustiti da se ohlade pa ih onda izvaditi. Istopiti čokoladu na pari. Umočiti svaki kolačić u toplu čokoladu i ohladiti.

Pirincane loptice sa susamom

4 šolje kuvanog mrkog pirinča
2 umeboši šljive prepolovljene
1-2 prženih susamovih semenki

Oblikovati loptice od pirinča, u sredinu ugurati umeboši šljivu i uvaljati loptice u pržen susam.
Dobićete 4 loptice, staviti na plitak tanjir.


Kolac bez brasna


Sastojci
Biskvit
-8jaja
-8 vel. kasika secera
-3 vel.kasike prezli
-20 dkg oraha maloruma
Preliv
-50 dkg secera
-50 dcl vode
-1vanilin-secer
Gore
1 slag pena (ili slatka pavlaka)

-Odvojiti zumanca i belanca. Zumanca i secer penasto umutiti. Dodati (polako mesajuci) prezle, zatim orase, malo ruma i sneg od belanjaka.
-Podmazati pleh margarinom i posuti prezlama. http://www.coolinarika.com/slika/26458 -Peci na 180°C.
Peceni kolac (onako vruc) zaliti malo prohladjenim prelivom.
Ohladjen premazati slagom.
****Odozgo mozete posipati mlevene orase, lesnik i slicno.

No comments:

Post a Comment