Friday, December 21, 2012

Osnovno o celijakiji

U slucaju da ste upoznali neku zbunjenu osobu kojoj je tek otkrivena celijakija ili da neko ne razume sta je to tacno, pokazite na ovaj clanak.


Celijakija je kronično oboljenje sluznice tankog crijeva koje kod oboljelih reagira nepodnošenjem bjelančevina (glutena) određenih vrsta žitarica.
Celijakija je dijelom genetski uvjetovana, ali je njen uzrok za sada još uvijek nepoznat. Nepodnošljivost je doživotna.
Celijakija

Kad tanko crijevo oboli...Bjelančevine iz žitarica, još se nazivaju gluten ili ljepljive bjelančevine, oštećuju sluznicu tankog crijeva oboljelih tako da dolazi do upale. U daljnjem tijeku bolesti sluznica stvara različita antitijela protiv glutena, ali i protiv vlastitih tjelesnih stanica.
Organizam prima hranjive sastojke iz namirnica u tankom crijevu: zato je njegova sluznica puna bezbrojnih prstolikih ispupčenja, tzv. resica ili jejunalnih vilusa.
Kod oboljelih od celijakije upala sluznice tankog crijeva dovodi do atrofije jejunalnih vilusa sve do njihovog potpunog nestanka. Ona tada više nije u stanju u dovoljnoj mjeri proslijediti hranjive sastojke iz namirnica u krvotok, već se oni izlučuju neiskorišteni. To uzrokuje moguću opasnost od nedostatka energije u opskrbi organizma.
Do sada nije utvrđeno u kojoj mjeri celijakija spada pod alergije ili autoimunološka oboljenja.
Celijakija

Tipični simptomi celijakijeNajčešći simptom celijakije je proljev. Istovremeno oboljeli često pate i od napuhavanja i bolova u želucu. Želudac je vrlo natečen, a ostatak tijela nakon određenog vremena jako slabi. Osim toga, javljaju se povraćanje, suha koža, bljedilo, bolovi u kostima i depresivna raspoloženja.
Često se simptomi bolesti na početku ne prepoznaju odmah jer se postupno javljaju. Ponekad promjene mogu postati uočljive tek nakon nekoliko mjeseci ili čak godina.
Celijakija zahtjeva bezglutensku prehranu. Ako se oboljeli iste pridržava doživotno, sluznica tankog crijeva može se oporaviti, ponovno izgraditi i sasvim normalno nastaviti sa svojom funkcijom. Ovisno o izraženosti, simptomi celijakije nastaju u razdoblju od nekoliko dana do više tjedana.
Celijakija

Savjeti za Vaš jelovnikSirov ili kuhan gluten izaziva nepodnošljivost već u minimalnim količinama. Zato se u terapiji i liječenju celijakije oboljeli stalno mora pridržavati bezglutenske dijete. Bezglutenska prehrana stoga zahtijeva disciplinu i posebnu pažnju.
Oboljeli se trebaju detaljnije informirati kod svog liječnika i nutricionista u pogledu bezglutenske prehrane kako bi izbjegli greške u dijeti.
Bezglutenske i glutenske vrste žitarica:
bez glutenas glutenom
riža, kukuruz, soja, heljda, amaranth,quinoa  pšenica, raž, ječam, zob i proso u svim oblicima (npr. brašno, gris, pahuljice ...), kao i pšenične mekinje, pšenične klice, pir te ostali derivati pšenica poput einkorna, emmera i sl.
Izvor: Njemačko udruženje celijakije e.V.
Gluten se, međutim, ne javlja samo u žitaricama koje njime obiluju, već i u proizvodima nastalim od tih žitarica, kao što su kruh, tijesto i peciva. On se često koristi kao dodatni sastojak, emulgator, stabilizator ili vezivno sredstvo u mesnim prerađevinama, kupovnom sladoledu ili umacima za salate. Zato je za oboljele najbolje izbjegavati one namirnice za koje nisu sigurni što sadrže.
Obzirom da gluten nije neophodan za život, prelazak na bezglutensku prehranu nema negativnih posljedica za zdravlje. U osnovi, oboljeli od celijakije trebaju se hraniti svim skupinama namirnica. Potrebe za životno važnim hranjivim tvarima mogu se pokriti i bezglutenskom prehranom.
Kod nekih osoba oboljelih od celijakije može doći i doNETOLERANTNOSTI NA LAKTOZU zbog oštećenja sluznice crijeva. U tom slučaju, oni moraju najprije izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, odnosno zamijeniti navedeno npr. sojinim mlijekom, sojinim proizvodima ili drugim.

Popis sastojaka sadrži važne informacije!
Namirnice posebno proizvedene za bezglutensku prehranu prepoznat ćete po natpisu „bez glutena“. Od proširenja uredbe o deklariranju namirnica unutar EU od studenog 2005. godine, gluten se mora navesti u popisu sastojaka. Ako neki proizvod sadrži gluten, oboljeli ga trebaju strogo izbjegavati. Opširnije informacije i popise namirnica bez glutena možete dobiti u udrugama oboljelih od celijakije.
Imate li pitanja vezana uz sadržaj glutena u Dr. Oetker proizvodima, naš SERVICE@OETKER.HR stoji Vam na raspolaganju.

Mjere u domaćinstvu
Vi ili netko od članova obitelji bolujete od celijakije? U tom slučaju, trebate voditi računa o odabiru namirnica, ali trebate poduzeti i odgovarajuće mjere za njihovo skladištenje i pripremu jela. Vezano uz to, Njemačko udruženje celijakije sastavilo je opširan popis savjeta:
• Prije svake uporabe pažljivo očistite radne površine, aparate, suđe, posude za pečenje, kalupe za kolače, metlice i slično.
• Vodite računa da su krpe za suđe, spužve, pregače i ostali pribor u kuhinji bez glutena, odnosno, da na njima nema tragova prašine od brašna.
• Za pripremanje bezglutenskih jela nemojte koristiti iste aparate, posude i pribor za jelo koje koristite za pripremu namirnica s glutenom. Po želji ih možete obilježiti naljepnicama.
• Skladištite namirnice bez glutena i jela odvojeno od onih koje sadrže gluten. Spremite ih u plastične posude, kutije, staklenke sa zatvaračem, odnosno pokrijte folijom.
• Ako sami meljete žitarice, posebno vodite računa da se u Vašem mlinu ili kuhinjskom uređaju melju isključivo bezglutenske žitarice. 

4 comments:

  1. hi
    Invite you to enter my giveaway
    Efoxcity giveaway Win one jewelry of your choice
    Lotus Blossom Design giveaway Win $50 gift card
    Imomoi giveaway Win one piece clothes of your choice
    I hope you will enter :) Thank you!

    ReplyDelete
  2. Imam prijatelja koji boluje od celijakije. Moram priznati da je jako neugodna bolest, ne mogu si ni zamisliti da ne smijem jesti neke od tih proizvoda.

    ReplyDelete
  3. nice:)
    please visit me in free time
    http://mesmerize87.blogspot.com/

    ReplyDelete