Thursday, October 27, 2011

Pogace

Trazili ste, izvolite!

Presna pogaca

Potrebno:
-800-1000gr brašna
-1 kašičica sode bikarbone
-1 kašičica soli
-½ kašičice sirćeta
-250ml vode

Od navedenih sastojaka umesiti testo. Pleh nauljiti. Rukama oblikovati pogaču i staviti je u pleh, pa ostaviti da malo odstoji. Rernu zagrejati na 250C. Pogaču pre nego što se stavi u rernu, staviti malo da se donja strana zapeče na ringli. Skloniti sa ringle i pogaču preokrenuti (donja strana sada ide gore). Onda pogaču staviti u rernu da se dopeče. Peći nekih pola sata.

Ovaj recept je objavljen u novembarskom specijalnom posnom izdanju časopisa “Hrana i Vino”.

Domaca pogaca

Potrebno:
-1 kg brasna
-500 ml vode
-50 g kvasca
-50 g ulja
-1 kasicica secera
-malo soli

Kvasac razmutiti u malo mlake vode sa kasicicom secera i kasikom brasna. Staviti na toplo mesto da naraste.
U brasno istaviti nadosli kvasac, ulje i so, pa mlakom vodom zamesiti testo. Ostaviti na toplom oko pola sata a
zatim, dve trecine testa staviti u modlu, a od ostatka napraviti dekoraciju (pletenice itd.). Pogacu izbosti viljuskom.
Peci oko 45 minuta na 180 stepeni.


Maslena pogaca

Potrebno:
-1 casa kiselog mleka
-1 dl mlake vode
-20 gkvasca
-2 kasicice secera
-3 jaja
-2 zumanca
-700g brasna
-250g maslaca
soli po volji

Zamesite testo i ostavite da naraste. Kada naraste, podelite na 8 delova pa svaki premesite, razdvojite sveki deo u krug , premazati sa razmucenim maslacem i sloziti jedan na drugi. Naslozeno testo preseci na 8 jednakih trouglova i uviti svaki u kiflu. U veliku posudu slozite kifle jednu do druge u red i tako ih odstaviti oko 2 h.
Nakon toga, premazite pogacu sa razmucenim belancetom i peci oko 45 min na 200. Prijatno!


Bosanska pogaca
*vrlo brza i ukusna

Potrebno:
-1 kg brašna
-100 ml kiselog mleka
-kesica sode bikarbone ili prašak za pecivo
-mlaka voda, ulje

U brašno dodajte kiselo mleko, sodu bikarbonu ili prašak za pecivo. Dolijte mlaku vodu, na pobrašnjenoj dasci umesite testo, rastanjite ga i premažite uljem. Ponovo zamesite i ponovite postupak. Oblikujte pogaču i pecite u podmazanom plehu. Kada je pečena, pogača treba da se lista.



Brza pogaca


Potrebno:
-1 kg brašna
-40 g kvasca
-1/2 l mleka
-1 kašičica šećera
-3 kašičice soli
-1 čaša ulja
-1 jaje
-1 žumance

Kvasac rastopite u mlakom mleku pa dodajte šećer. U posebnom sudu pomešajte brašno i so. U sredinu posude sa brašnom dodajte uskisao kvasac, ulje i jedno jaje. Testo izmesite i razvijte ga prema obliku suda u kome će se peći. Posebno umutite jedno žumance i njime premažite pogaču. Pecite odmah, bez čekanja da naraste. Prvih 10 minuta pecite u zagrejanoj rerni nepokriveno testo, a zatim narednih 20-25 minuta prekriveno belim papirom. Poslednjih 5 minuta skinite papir da bi pogača dobila lepu koricu.
Brza pogača služi sa kajmakom dok je vruća, a može se jesti i hladna.

Zahvaljujem se na ovom poslatom receptu i pozivam da i dalje saljete svoje.

No comments:

Post a Comment