Thursday, October 27, 2011

Recepti za hleb



Evo par novih recepata za hleb, nadam se da ce Vam se dopasti.

Engleski slatki hleb


-1 i po solje brasna
-kasicica secera
-pola kasicice soli
-kasicica sode
To zatim mikserom promesati a u drugu ciniju staviti pola solje vode i pola solje mleka.Staviti na vatru i cim pocnu mehurici sipati u brasno.Mesati mikserom jos 5 minuta a zatim posudu za pecenje podmazati maramicom sa uljem- da se ne bi hleb zalepio sipajte malo brasna u tu posudu i vrtite dok se ne skupi za to ulje.zatim pokrijte posudu peskirom,stavite u rernu zajedno sa soljom mlake vode i stavite da odstoji pola sata (tako englezi rade, i taman se duplo podigne testo ).Na 400 c oko 25 minuta :) prijatno!


Hleb sa bananama


potrebno:
-solja i po brasna
-kasicica sode
-soli na vrh kasicice
-kasicica praska za pecivo
-2 jaja
-3/4 solje secera
-pola solje ulja
-solja i po zgnjecenih banana
-kasicica vanilinog ekstrakta
po zelji mozete dodati:
cimet,sitne orahe,badem ili komadici cokolade

Zagrejte rernu na 350 c.Pospite posudu za pecenje sa malo brasna,a brasno,sodu i so promesajte u velikoj ciniji.(i cimet,po zelji )
U drugoj ciniji pomesati mikserom jaja i secer,a zatim dodati banane,ulje i vanilu i promesati.Konacno,dodati i brasno i po zelji cokoladu ili bademe itd.
Peci sat do sat i po,na umerenoj temperaturi.Prijatno!

Sledeci recept je naglasen za onaj koji se pravi u mini pekari

*Ukoliko nemate kucni pekac hleba nabavite ga,nije preskup a pravi fenomenalan hleb i lak je za upotrebu!

potrebno:
-300 ml vode
-100 ml ulja
-750 gr belog brašna
-1 kašike šećera
-2 kašika soli
-1 kesica suvog kvasca

U posudu za pravljenje hleba sipati vodu i ulje. Potom sve prekriti brašnom, Sa strane sipati šećer i so a u sredini brašna napraviti malo udubljenje ali ne do vode i sipati kvasac. Paziti da kvasac ne dođe u dodir ni sa jednom namirnicom osim sa brašnom.
Vratiti posudu u mini-pekaru i podesiti na program za francuski hleb, težinu na 1250 gr.


Hleb od kiselog testa *zdraviji izbor

potrebno:
brasno, soli po volji, vode po potrebi, kvasac

Ovde je najbitnije dobro napraviti tzv.predtesto.
U keramickoj ili staklenoj ciniji mesajte brasno sa vodom 1:1,5 - najbolje je koristiti negaziranu mineralnu vodu.
Tako napravljeno testo treba 2,3 dana da se fermentira-kada se prvi mehurici pojave onda se DODAJE novo testo- samo je sad odnos 1:1. Hranjenje se ponavlja svaki dan u toku nedelju dana. Krajnji proizvod jeste ziva kultura divljeg kvasca koju treba dodati brasnu,vodi i soli te zamesiti testo za hleb. U ovoj fazi mozete dodati suvo voce, semenke itd. Ovakve kultrua treba mirisati ugodno kiselo i imati nesto poput kreatera na povrsini.
Kada smo dobili pocetnu kulturu moguce je odvojiti jedan deo radi pripreme a drugi deo ostaviti do 5 dana u hladnjaku.
Duzina testa zavisi od kolicine predtesta u odnosu na brasno i vodu. Nakon sto se testo nadiglo, premesi se i oblikuje se hleb- ukoliko se testo razlije bez brige, kasnije ce dobiti pravi oblik.
Ova fermentacija je drugo dizanje, a nakon 4sata dolazi do druge fermentacije kada ovo testo pocinje da proizvodi laktobacile i zato ovo testo ima specifican kiselkast ukus a i miris
Najbolje je ovaj hleb peci do nesto tamnije boje. Cak i nakon 4,5 dana, ovaj hleb ce biti vlazan i svez u sredini.

*Vrlo je bitno da je fermentacija na temp.od oko 25 c, dakle toplija sobna temperatura radi naboljeg rezultata
*Mozete ga cak i zamrznuti i ponovo reaktivirati, ili ga u tankom sloju namazeti na pek papir, osušiti sloj i onda tu suvu mrvicastut masu negde na suvo ostaviti i ponovo imaš podlogu
-Poželjno je ponekad dodati i krompirove vodice, možda malo piva


Hleb sa semenkama


potrebno:
-300ml vode
-1 1/2 kasika biljnog ulja
- 500g brasna
-1 kasicica soli
-4 kasicicesecera
-1 kasicica suvog kvasca
- 1 kasika seme bundeve
-1 kasika seme suncokreta
-2 kasicice seme lana
- 2 kasicice seme susama

Dodavati sastojke po navedenom redu. Peci kao i obicno; obratiti paznju ukoliko Vasa pekara ima poseban program za hleb sa semenkama.


Sladak cokoladni hleb sa bananama
(mnogima pre kolac nego hleb :)

potrebno:
-3jaja
-1/2 solje secera
-1/2 solje ulja
-1 kasika sode
-3 vece banane (izgnjecene)
-2 solje gusnella
-1 solja brasna
-1 solja dobro zaledjena pa izdrobljene krupnije cokolada za kuvanje

Jaja i secer penasto umutiti a zatim polako dodavati ostale sastojke.Sve peci 50 min na 200 stepeni.
*Po zelji, dodajte ekstrakt ruma ili vanile

Prijatno!!!



Evo i par saveta u vezi sa kucnim pekacima, prema sajtu coolinarka:

-Prvo isprobajte nekoliko osnovnih recepata kako bi ste se navikli na rad pekača.
-Uvek tačno izmerite sastojke.
-Tokom postupka mešanja testa, dobro je proveriti konzistenciju testa (obično će vam se javiti zvučni signal), jer mu ponekad treba dodati još brašna ili tekućine. -Testo mora biti lagano lepljivo, mekano i glatko.
-Poklopac pekača smete dizati bilo kada u fazi miješanja testa, ali u kasnijim fazama pečenja to baš i nije preporučljivo, jer će hleb splasnuti.
-Ako želite da korica helba ima lepši izgled, pre zadnje faze dizanja testa kratko otvorite poklopac pekača i s oštrim ugranim vrhom noža oblikujte hlebnu koru koja se već počela stvarati i/ili je premažite rastopljenim maslacem i pospite semenkama. Ako pečenu štrucu premažete mlekom, korica će biti mekša, a za tamniju koricu koristite razmućeni žumanac tako da površinu hleba premažete njime i kratko zapećete s programom za dodatno pečenje ili u običnoj pećnici.
-Pričekajte da se hleb ohladi u naopako okrenutoj posudi za pečenje, barem 10-ak minuta pre nego što ga izvadite. Ako je potrebno nekoliko puta gurnite gore-dole osovinicu koja drži lopatice, a možete ih i nauljiti na početku rada, tj. pre stavljanja sastojaka u posudu za pečenje.


2 comments:

  1. Bilo bi zanimljivo da napišete kako se pravi presna pogača!

    ReplyDelete
  2. Cim dodjem do recepta, postavljam!

    ReplyDelete